Σε μάχη επιβίωσης έχει μετουσιωθεί το φετινό Rally Acropolis, με τον αυτοσκοπό των πληρωμάτων να είναι πρώτα να τερματίσουν και κατόπιν να το κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Ισχνό προβάδισμα Tanak στο τέλος της ημέρας!
Πάμε να δούμε όσα έγιναν στη 2η ημέρα του φετινού EKO Rally Acropolis!
Πρωινό σκέλος – Από νωρίς το θερμόμετρο στο κόκκινο, πρώτο προβάδισμα Ogier
Μπορεί η θέση εκκίνησης τις Παρασκευές να επηρεάζει σημαντικά τους χρόνους, ειδικά σε ένα τερέν όπως αυτό του Acropolis, ωστόσο ο Sebastien Ogier που εκκινούσε μόλις δεύτερος για όλη την ημέρα, δεν φάνηκε να πτοείται ιδιαίτερα το πρωί της 2ης ημέρας του Rally Acropolis.
Με ταχύτερα περάσματα στις SS2 και SS4 (τα δύο περάσματα στην Άγιοι Θεόδωροι), ο Γάλλος έβαλε τον πρώτο πήχη της ημέρας, κλείνοντας το πρωί, και οδεύοντας στο 20λεπτο remote service στο Λουτράκι με ένα ισχνό προβάδισμα 6 δευτερολέπτων από τον Ott Tanak, που είχε ασφαλώς καλύτερη θέση εκκίνησης (4ος στη σειρά).
“Είναι πολύ σκληρές οι συνθήκες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο οδηγός της Toyota. “Προσπάθησα να οδηγήσω ομαλά και να μην πιέσω στα κομμάτια που το έδαφος είναι σπασμένο. Σίγουρα, η ζέστη ήταν μεγάλη, αλλά το απόγευμα τα πράγματα θα είναι χειρότερα, ίσως με 10 βαθμούς παραπάνω απ’ ότι τώρα. Έχουμε μια απαιτητική ημέρα μπροστά μας”.
Για λίγο, η πρωτιά της γενικής είχε περάσει στα χέρια του Thierry Neuville, πριν ο Βέλγος υποστεί κλατάρισμα στην SS4, όπου και έχασε σχεδόν 40 δευτερόλεπτα μέχρι να φτάσει στον τερματισμό, κάτι που τον έριξε 6ο.
Με ήρεμη οδήγηση, και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ο Adrien Fourmaux ξεκίνησε καλά στο φετινό Acropolis, κλείνοντας 3ος το πρωί της Παρασκευής, 14,4 πίσω από τον πρωτοπόρο.
Πίσω από την πρώτη τριάδα, ο rookie, Sami Pajari, εξακολούθησε να εντυπωσιάζει. Για λίγο, ο νεαρός Φινλανδός βρέθηκε 3ος, όμως έκλεισε μια θέση παρακάτω το πρωινό σκέλος, με μεγάλα επίπεδα φθοράς στα ελαστικά του.
Ride onboard in Greece#WRC | #AcropolisRally 🇬🇷 pic.twitter.com/am0GzXp1Wo
— FIA World Rally Championship (@OfficialWRC) June 27, 2025
Ο Pajari βρέθηκε 4,9 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Kalle Rovanpera, που δεν βρήκε εμπιστοσύνη που θα ήθελε στο Yaris GR του, ενώ ανέφερε και θέματα με υπερστροφή.
Δύσκολο ξεκίνημα και 7η θέση για τον Elfyn Evans, που ανοίγει τον δρόμο για τους υπόλοιπους. 42,5 δευτερόλεπτα υπολείπεται του teammate του, Ogier, μέχρι το μεσημέρι ο Ουαλός, που θέλει όσο το γρηγορότερο να τελειώσει η πρώτη ημέρα του event.
Στην 8η θέση βρέθηκε το πρώτο Puma της M-Sport, αυτό του Gregoire Munster, ενώ τη δεκάδα έκλεισαν τα Rally2 των Oliver Solberg και Kajetan Kajetanowicz.
Από τα υπόλοιπα Rally1, οι Sesks, McErlean και Katsuta έχασαν πολύ χρόνο, κυρίως για αλλαγές κατεστραμμένων ελαστικών.
Απογευματινό σκέλος – Αντεπίθεση από Tanak, πολλά τα προβλήματα για οδηγούς
Από την 5η ειδική της ημέρας, τη Θήβα, το σκηνικό στην κορυφή άρχιζε να αλλάζει. Ο Tanak κινήθηκε ταχύτερα από τον Ogier και ροκάνισε τη διαφορά, για να ανέβει ο ίδιος στην κορυφή στην 6η ειδική της ημέρας και να κλείσει την Παρασκευή πρώτος, με διαφορά 3 δευτερολέπτων απ’ τον επόμενο.
Επόμενος, ωστόσο, δεν παρέμεινε ο Ogier, που έπεσε τρίτος, 16,9 δευτερόλεπτα πίσω από τον Εσθονό της Hyundai!
Ανάμεσά τους, συνεχίζοντας σταθερά να κινείται ταχύτατα σε όλες τις ειδικές, βρέθηκε ο teammate του Tanak, Fourmaux, που φέρνει την κορεάτικη ομάδα σε ένα εξαιρετικό σημείο με 1-2, μετά από μια πολύ σκληρή ημέρα με ακραίες συνθήκες και πολύ απαιτητικές ειδικές.
Δείγμα του πόσο καλή εμφάνιση έκανε σήμερα ο Γάλλος της Hyundai ήταν πως συνολικά έχει κερδίσει τις 3 από τις 6 ειδικές της ημέρας, την ώρα που ο Tanak βρίσκεται πρώτος χωρίς να έχει κερδίσει σε καμία!
Πίσω από τους τρεις πρώτους, που δείχνουν να ξεχωρίζουν για το τελικό βάθρο, βρέθηκε με σταθερότητα ο Evans. Αν και απέχει πάνω από ένα λεπτό από την κορυφή, διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα ασφαλείας από τον 5ο, Munster, και δείχνει πως με καλύτερη θέση εκκίνησης, αύριο, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τουλάχιστον την 4η θέση.
Όσο για τον Munster, ήταν μια πολύ καλή ημέρα, με τον ίδιο να επιβεβαιώνει πως σκοπός του ήταν πρώτα να επιβιώσει στο Acropolis, και να εξασφαλίσει πως θα βρίσκεται εκεί για να κερδίσει ό,τι μπορεί από προβλήματα άλλων πληρωμάτων.
6ος έκλεισε ο Katsuta, μπροστά από τους Rovanpera και Neuville που συνέχισαν τα προβλήματά τους και μέσα στο απόγευμα
Τέλος, η δεκάδα έκλεισε με τους Solberg (πρωτοπόρος στη Rally2 κατηγορία) και Kajetanowicz.
Χαρακτηριστικό της σκληρότητας του Acropolis ήταν πως στο απογευματινό σκέλος είχαμε δύο εγκαταλείψεις από Rally1 αγωνιστικά. Αρχικά, η θετική έκπληξη του πρωινού, Pajari, εγκατέλειψε στην 6η ειδική με τεχνικό πρόβλημα. Κατόπιν, λίγο πριν την εκκίνηση της SS7, ο Sesks της M-Sport δεν εκκίνησε, αναφέροντας διαρροή καυσίμου και σχετική οσμή στο αγωνιστικό του!
🚨 @SamiPajari has retired from fifth overall at @AcropolisRally with a technical issue on the road section after SS5.#WRC | #AcropolisRally 🇬🇷 pic.twitter.com/Zf1ESV7JRR
— FIA World Rally Championship (@OfficialWRC) June 27, 2025
Συνέχεια, πλέον, στη δράση με την αυριανή ημέρα του EKO Rally Acropolis, που θα είναι και η μεγαλύτερη του φετινού αγώνα. 6 ειδικές και διπλά περάσματα από τις Παύλιανη, Οινοχώρι και Καρούτες περιμένουν τα πληρώματα, με την εκκίνηση να γίνεται από την πασίγνωστη Παύλιανη, στις 08:22 ώρα Ελλάδος!
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα από τη δράση του Acropolis, μόνο στο F1fan.gr!
Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!