Ο επικεφαλής της McLaren εξήγησε τη δική του θεωρία αναφορικά με το γιατί η ομάδα του δεν έδειξε στον Καναδά την ανωτερότητα των προηγούμενων αγώνων της φετινής σεζόν.
Η ομάδα του Woking δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής στο Circuit Gilles Villeneuve την ανταγωνιστικότητα των προηγούμενων GP. Στις χθεσινές κατατακτήριες, ο Oscar Piastri έκανε τον 3ο χρόνο, ενώ μόλις 7ος ήταν ο Lando Norris.
Η κακή θέση εκκίνησης, ειδικά για τον Norris, οφειλόταν εν μέρει σε οδηγικά λάθη στην τελευταία προσπάθεια του Βρετανού. Αντίθετα, ωστόσο, ο Piastri δεν δείχνει να έκανε κάποιο λάθος στον γύρο του. Κι όμως, στο τέλος ήταν δύο δέκατα πιο αργός από τον poleman, George Russell.
Ο Stella, επικεφαλής της papaya, εκτιμά πως ο κύριος παράγοντας για αυτή την έλλειψη ανταγωνιστικότητα στο τριήμερο του Καναδά είναι η ελλιπής πρόσφυση της MCL39 στην πίστα.
“Θεωρώ πως ένας απ’ τους λόγους που αυτή η πίστα ήταν ζόρικη για εμάς, είναι πως από το Practice 1, όπου δυσκολευτήκαμε να κάνουμε έναν καλό γύρο, ήταν πως το μονοθέσιο δεν μπορούσε να παράξει αρκετή πρόσφυση”, δήλωσε ο Ιταλός σε media μετά το τέλος της χθεσινής δράσης.
“Και θεωρούμε πως ο λόγος είναι πως, ακόμα και εάν πρόκειται για αργές στροφές, υπάρχουν έντονα σημεία πέδησης και πρόσφυσης εκεί. Δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου έχουμε ενδιάμεσες φάσεις σε στροφές (εκεί που υπερέχει σημαντικά η MCL39)”.
“Είτε πατάς φρένο είτε είσαι στο γκάζι. Και στις δύο συνθήκες, πρέπει να πούμε πως το μονοθέσιο δυσκολεύτηκε αρχικά, όπως ανέφερα”.
“Και η ομάδα έκανε πολύ καλή δουλειά για να βελτιώσει το μονοθέσιο από τις ενδείξεις του Practice 1. Και κάναμε αρκετά πειράματα με το στήσιμο του μονοθεσίου, μερικά από τα οποία αποδείχτηκαν πετυχημένα”.
“Έτσι, αυτές οι αλλαγές έγιναν η βάση μας για τις κατατακτήριες. Και επίσης και οι οδηγοί θα χρειάστηκε να προσαρμόσουν την οδήγησή τους, κάτι που και αυτό βοήθησε στην περίπτωση εδώ”.
“Και θεωρώ πως, συνολικά, στις κατατακτήριες, ήμασταν σε θέση να παλέψουμε για την pole. Στο Q1 και το Q2 ήμασταν αρκετά ανταγωνιστικοί. Ναι, λοιπόν, (κύριοι λόγοι ήταν) τα χαρακτηριστικά της περιστροφής του μονοθεσίου στις αργές στροφές, όπου υπήρχε πολύ φρενάρισμα και ανάγκη για πρόσφυση. Και ειδικά με τα κερμπ και τα εξογκώματα στο οδόστρωμα, είδαμε πως η πέδηση και η πρόσφυση δεν ήταν εύκολα για το πακέτο μας”.
Με την άποψη του Stella βρίσκεται σύμφωνος και ο Norris, αναφέροντας πως η ισορροπία του μονοθεσίου ήταν σημείο προσοχής, παράλληλα με την ανάγκη για να βρεθεί πρόσφυση.
“Θεωρώ, αρχικά, πως η χαμηλή πρόσφυση είναι από τα μεγαλύτερα κομμάτια”, ανέφερε σχετικά ο Βρετανός. “Και, έτσι, η ισορροπία του μονοθεσίου ποτέ δεν έφτιαξε συνολικά, στα επίπεδα που είχαμε σε άλλες πίστες”.
“Πιθανώς, το πρόβλημα οφείλεται στη χαμηλή πρόσφυση και το πέρασμα πάνω από κερμπ, το οποίο μας έπληξε, απ’ όσο φαίνεται, περισσότερο από άλλους”.
On the straights and turns of Circuit Gilles Villeneuve 🔀🇨🇦
Ready for more on race day 🤛 #McLaren | #CanadianGP pic.twitter.com/LvkUVuerMZ
— McLaren (@McLarenF1) June 14, 2025
Ο Piastri, όπως και ο teammate του, είδε βελτιώσεις στο μονοθέσιο στις κατατακτήριες, αλλά οι δοκιμές στα Practice θεωρεί πως έδωσαν τη δυνατότητα στους αντιπάλους να βρουν το κάτι παραπάνω.
“Θεωρώ πως αυτό το τριήμερο έχουμε δυσκολευτεί αρκετά”, παραδέχτηκε ο Αυστραλός.
“Στις κατατακτήριες, βρήκαμε λίγο τα πατήματά μας, έτσι ήρθαμε πιο κοντά στην κανονικότητα. Πέρα, όμως, από έναν με δύο αγώνες, πάντα οι κατατακτήριες είχαν μικρές διαφορές”.
“Σήμερα, είχαμε και τον επιπρόσθετο παράγοντα της μέσης γόμας εναντίον της μαλακής”.
“Και όπως ανέφερε και ο George, είναι μια πίστα (ο Καναδάς), που τους ταιριάζει από το παρελθόν. Οι συνθήκες, μάλλον, είναι πιο κοντά στο πακέτο τους. Υπάρχουν χιλιάδες πιθανοί λόγοι. Χθες, όμως, ήμασταν σε μειονεκτική θέση (στις δοκιμές)”.
“Ακόμα και σήμερα το πρωί (στο Practice 3), ειδικά εγώ, δεν ήμουν ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Στις κατατακτήριες, θεωρώ πως απλά ομαλοποιήθηκε κάπως η κατάσταση”.
“Υπάρχει ένα μικρό τίμημα που πληρώνεις όταν από την αρχή δεν έχεις ξεκαθαρίσει τα προβλήματά σου. Χάνεις ίσως αυτό το μισό δέκατο που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Λίγο-πολύ, κάτι τέτοιο δείχνει να συνέβη και σήμερα”.
“Προφανώς, η διαφορά στο τέλος ήταν μεγαλύτερη απ’ αυτό, αλλά και πάλι, με κάποιους ακόμα παράγοντες στο παιχνίδι, θεωρώ πως θα ήμασταν στη μάχη για την pole πιο δυνατά, όμως πληρώσαμε το τίμημα για ένα ελαφρώς ταραχώδες τριήμερο”.
Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!