Στο σημερινό GP του Μονακό, υπάρχει η απαίτηση να αλλάξουν οι οδηγοί τουλάχιστον δύο φορές τα ελαστικά τους. Ωστόσο, τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Το 2024 ήταν μια από τις πιο βαρετές εκδοχές του GP του Μονακό: μια κόκκινη σημαία νωρίς μέσα στον αγώνα έδωσε σε όλους τους οδηγούς μια δωρεάν αλλαγή ελαστικών. Έτσι, ο παράγοντας pit stop, που συνήθως δημιουργεί ανακατατάξεις στο Πριγκιπάτο, εξαφανίστηκε, και με τη μικρή φθορά των ελαστικών, το θέαμα ήταν αρκετά υποδεέστερο.
Για να αποφευχθεί επανάληψη του σεναρίου αυτού, έγιναν αλλαγές μόνο για τον συγκεκριμένο αγώνα φέτος. Μπορεί η πίστα να μην μπορεί να αλλάξει, ελέω και της φύσης του Πριγκιπάτου, όμως στους κανονισμούς γύρω από τη χρήση των ελαστικών υπήρχε περιθώριο για τροποποιήσεις. Έτσι, αποφασίστηκε να γίνουν υποχρεωτικές οι δύο αλλαγές ελαστικών για όλα τα μονοθέσια.
Ωστόσο, αυτή η υποχρέωση κρύβει και παραθυράκια μέσα της. Όπως έχει επιβεβαιώσει και η FIA, ο κανονισμός δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι ομάδες θα πρέπει να κάνουν δύο pitstops. Αναφέρεται πως οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τρία διαφορετικά σετ ελαστικών. Αυτό είναι σημαντική διαφορά, ειδικά αν τη σκεφτούμε υπό το πλαίσιο μιας κόκκινης σημαίας και φέτος.
Κατά τη διάρκεια ενός τυπικού αγώνα, ο ομάδες μπορούν να συμμορφωθούν με τον κανονισμό για τα ελαστικά, απλά και μόνο αλλάζοντας γόμα υπό καθεστώς κόκκινης σημαίας, έτσι, αυτό τις βγάζει από την υποχρέωση pitstop. Το ίδιο ισχύει και για τον σημερινό αγώνα. Έτσι, εάν μια ομάδα αλλάξει ελαστικά κατά τη διάρκεια διακοπής, τότε εξακολουθεί να μετρά ως δωρεάν αλλαγή ελαστικών. Στο σενάριο αυτό, θα έκαναν τα μονοθέσια μόνο μια επίσκεψη στα pitstop κατά την κανονική ροή του αγώνα.
Αυτό, ασφαλώς, αποτελεί πιθανή τρύπα σε όλο το πλάνο που έχει καταστρωθεί. Εάν υπάρξει νωρίς κόκκινη σημαία στον αγώνα, και όλες οι ομάδες αλλάξουν εκεί ελαστικά, τότε ο υπόλοιπος αγώνας θα μπορούσε να είναι επανάληψη κλασσικού GP στο Μονακό, με μια μόνο υποχρεωτική διέλευση από τα pitstop. Έτσι, όλες οι φετινές αλλαγές θα είναι χωρίς αντίκρισμα. Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση αυτή, μια επανάληψη του 2024 θα είχε αποφευχθεί, κάτι που αποτέλεσε και την αρχή των αλλαγών που πέρασαν για φέτος.
Αξίζει να τονιστεί πως ήδη έχουν κλείσει από την πλευρά της FIA αρκετές τρύπες στον κανονισμό. Τα pitstops στο τέλος του γύρου σχηματισμού δεν μετρούν ως κανονικές αλλαγές, για παράδειγμα. Έτσι, μια ομάδα δεν μπορεί να μπει στα pit πριν ξεκινήσει επίσημα ο αγώνας, ώστε να βγάλει μια αλλαγή από τη μέση. Από τη FIA, έχει γίνει σαφές πως, μόνο τα ελαστικά με τα οποία ξεκινά ο οδηγός τον αγώνα (είτε από το grid είτε από το pitlane) θα μετρούν ως το πρώτο σετ του αγώνα.
Ένα, ακόμα, σημείο συζήτησης, είναι και οι γόμες που έχουν στη διάθεσή τους για σήμερα οι ομάδες. Από τους πρωτοπόρους, κανείς από τις McLaren, Ferrari και Red Bull δεν έχει διαθέσιμο σετ φρέσκιας C6 γόμας. Πέρα από τον Hamilton, όλοι οι οδηγοί των συγκεκριμένων ομάδων έχουν στη διάθεσή τους ένα σετ φρέσκιας C5 όμως. Επίσης, η McLaren είναι η μοναδική ομάδα από τις προπορευόμενες που έχει για κάθε οδηγό της δύο φρέσκα σετ C4 (σκληρή).
Όλες αυτές οι διαφοροποιήσεις φέρνουν στο τραπέζι νέες μεταβλητές και στρατηγικούς πονοκεφάλους. “Υπάρχει μια ομάδα μηχανικών που αναρωτιέται γιατί να μας κάνουν κάτι τέτοιο φέτος; Αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε πως είμαστε μέρος μιας βιομηχανίας θεάματος”, δήλωσε ο Andy Cowell, CEO της Aston Martin.
Ο επικεφαλής της McLaren, Andrea Stella, ανέφερε χαμογελώντας σε σχετικές ερωτήσεις την Παρασκευή: “Μόλις ήρθε η ώρα να προσεγγίσουν οι υπεύθυνοι στρατηγικής μας τον αγώνα, σκεπτόμενοι όλες τις πιθανές επιπλοκές, αυτές αποδείχτηκαν πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο νομίζαμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής της F1. Εξακολουθούμε να ξύνουμε τα κεφάλια μας σκεπτόμενοι όλες τις επιλογές”.
Three different sets of tyres to use in tomorrow’s #MonacoGP , with all compounds in play. After an exciting Saturday with McLaren’s Lando Norris in pole position, anything can happen! Read more here 👉https://t.co/Lt4qWpi4rP pic.twitter.com/d8JDpuxPAb
— Pirelli Motorsport (@pirellisport) May 24, 2025
Ο συγκεκριμένος κανονισμός δημιουργεί ιδιαιτερότητες, για δύο λόγους: οι ομάδες εκτός δεκάδας ενδέχεται να επιλέξουν να τζογάρουν, τουλάχιστον με το ένα τους μονοθέσιο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως και τα δύο ελαστικά θα μπορούσαν να γίνουν πού νωρίς, αν και αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Η εξήγηση είναι απλή: εάν το αυτοκίνητο ασφαλείας βγει μετά από τις αλλαγές του, τότε όποιος δεν έχει αλλάξει ελαστικά, θα πάρει δωρεάν αλλαγή. Έτσι, όσοι επιλέξουν να ρισκάρουν νωρίς, θα χάσουν το όποιο πλεονέκτημα.
“Άκουσα μερικά σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχουν μονοθέσια με δύο αλλαγές από το ξεκίνημα του αγώνα. Δεν απαγορεύεται κάτι τέτοιο, έτσι είναι κάτι που κάθε ομάδα και οδηγός θα μπορούσε να επιδιώξει. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ρεαλιστική επιλογή”, σχολίασε ο Mario Isola, επικεφαλής της Pirelli για τη F1.
“Στο Μονακό, η εμφάνιση ενός αυτοκινήτου ή εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας ή ακόμα και κόκκινης σημαίας, είναι αρκετά κοινό φαινόμενο. Εάν χρησιμοποιήσεις και τις δύο σου αλλαγές στο ξεκίνημα, τότε έρθει ένα αυτοκίνητο ασφαλείας, τότε κατέστρεψες τον αγώνα σου. Εσύ χάνεις όλο το χρόνο μιας αλλαγής ελαστικών και χάνεις το πλεονέκτημα του αυτοκινήτου ασφαλείας”.
Αντιθέτως, ο Isola κατέδειξε άλλο ένα αρκετά ενδιαφέρον σενάριο, ειδικά εάν υπάρξει μια μακρά περίοδος αυτοκινήτου ασφαλείας, όπως, για παράδειγμα, 8 γύροι σαν την Imola την προηγούμενη εβδομάδα. “Τότε, όλοι θα μπουν δύο φορές στα pits για αλλαγή. Έχει νόημα κάτι τέτοιο, επειδή δεν θα έχεις άλλες υποχρεώσεις για το υπόλοιπο του αγώνα. Αλλά το πρόβλημα είναι πως, 20 μονοθέσια στο pitlane αυτό είναι πολύ δύσκολο…δεν είμαι σίγουρος πως υπάρχει αρκετός χώρος για όλα”.
Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!