Ο επικεφαλής της Formula 1 Stefano Domenicali θεωρεί ότι είναι καίριας σημασίας οι κανονισμοί για τους κινητήρες του 2026 να επιτρέπουν ανάκαμψη όσων μένουν πίσω στην εξέλιξη.
Ο Domenicali, οι εκπρόσωποι της FIA και αυτοί των νυν και μελλοντικών κατασκευαστών κινητήρων της F1 συναντήθηκαν στο Μπαχρέιν την προηγούμενη εβδομάδα, όπου και συζήτησαν διάφορα ενδεχόμενα για την πορεία των κινητήρων του αθλήματος, τη μορφή τους και τους κανονισμούς που θα τους διέπουν.
Υποσκελίζοντας τις προτάσεις για μια εσπευσμένη μετάβαση σε V10 κινητήρες – που προήλθαν αρχικά εκ μέρους του προέδρου της FIA Mohammed Ben Sulayem – η συνέλευση αυτή αποφάσισε ότι οι κανονισμοί του 2026 θα προχωρήσουν βάσει προγράμματος και θα παραμείνουν για τουλάχιστον τρεις σεζόν.
Τέθηκε ωστόσο και το ζήτημα επανάληψης της κυριαρχίας μιας ομάδας επί σειρά ετών, όπως η περίπτωση της Mercedes μετά την καθιέρωση των υβριδικών κινητήρων. Προτάθηκε οπότε η προσθήκη στους κανονισμούς δυνατοτήτων ανάκαμψης και επαναφοράς για κατασκευαστές που ενδεχομένως θα μείνουν πίσω, με τον Christian Horner της Red Bull να είναι από τους πλέον ηχηρούς στο συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας να δοθεί περισσότερη ευελιξία στους κατασκευαστές όσον αφορά την εξέλιξη των κινητήρων κατά τη διάρκεια μιας σεζόν.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο motorsport.com, ο Domenicali έδειξε να συμφωνεί ότι ένα πλεονέκτημα σαν αυτό της Mercedes το 2014 πρέπει να αποφευχθεί.
«Τίποτα δε μας εμποδίζει από το να δουλέψουμε πάνω στη βελτίωση του πακέτου. Η FIA, μαζί με τους κατασκευαστές και τις ομάδες, μπορούν πάντα να κρίνουν αν υπάρχουν πεδία που επιδέχονται βελτίωση,» σχολίασε ο Ιταλός.
«Είμαστε ένα βήμα πριν από μια μεγάλη αλλαγή κανονισμών και προσωπικά πιστεύω ότι είναι καίριας σημασίας να επιτρέπει ταχύτερη ανάκαμψη το σύστημα σε περίπτωση που κάποιος κατασκευαστής μείνει σημαντικά πίσω. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε γρήγορα – μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε.»
Κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά τέτοιες παραχωρήσεις δε συζητήθηκε και προφανώς κατασκευαστές που αισθάνονται πιο σίγουροι για το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους στο άγνωστο τοπίο του 2026 δε θα είναι διατεθειμένοι να κάνουν πολλές. Ο Domenicali ωστόσο παραινεί να μη χάνεται το δάσος προς χάριν του δέντρου, καθώς η Formula 1 απολαμβάνει παγκόσμια άνοδο και ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια που ενδεχομένως πληγούν από τη μακροχρόνια και απόλυτη κυριαρχία μιας ομάδας.
«Πρέπει όλοι να σκεφτούμε στρατηγικά. Το να έχουμε μια κυρίαρχη ομάδα για πολύ καιρό είναι κακό για όλους. Το άθλημά μας έχει αναπτυχθεί απίστευτα και έχει γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’αυτό – αλλά και προσεκτικοί.»
Ένα άλλο συμπέρασμα της συνάντησης του Μπαχρέιν είναι και ότι ο ηλεκτρισμός και τα βιώσιμα καύσιμα θα παραμείνουν στο επίκεντρο της μελλοντικής εξέλιξης των κινητήρων και της μορφής που θα πάρουν, είτε αυτό είναι κάποια άλλη μορφή υβριδικού συστήματος, είτε κάτι όπως ένας V8 με KERS, μια ιδέα που είχε αναφέρει και στο παρελθόν ο Domenicali.
Και φυσικά κάτι τέτοιο συνδέεται με το ζήτημα του κόστους, όπου ο επικεφαλής της Formula 1 σαφώς συμφωνεί με τον Ben Sulayem και τη FIA πως απαιτείται μείωση για την προστασία και τη διατήρηση της σταθερότητας του πρωταθλήματος απέναντι σε κυρίως εξωτερικά οικονομικά προβλήματα.
«Γι’αυτό πρέπει να απλοποιήσουμε και να μειώσουμε σημαντικά το κόστος, διατηρώντας έναν τεχνικό σύνδεσμο με τις τεχνολογίες του δρόμου – όπως τα βιώσιμα καύσιμα, που μπορούν να πλαισιώσουν τα EVs. Αν μια κρίση αναγκάσει κάποιους να τερματίσουν τα προγράμματά τους στη Formula 1 [σ.σ. βλέπε μεταξύ άλλων και την αποχώρηση των Toyota, BMW και Honda μετά το 2009], θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε ανεξάρτητα και να βρούμε εναλλακτικές.»
Πηγή: motorsport.com
Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!