Και αυτό το Σαββατοκύριακο, η F1 θα παραμείνει στην αραβική χερσόνησο, καθώς μετά το Bahrain έρχεται η Σαουδική Αραβία με την πίστα πόλης της Jeddah Corniche!
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τον νυχτερινό αγώνα στο Sakhir, οι ομάδες μετακινούνται περίπου 1200 χλμ νοτιοδυτικά, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, για τον επίσης νυχτερινό αγώνα στη Σαουδική Αραβία, στη μοναδική πίστα πόλης της Jeddah!
5ος γύρος του φετινού πρωταθλήματος, λοιπόν, στη Σαουδική Αραβία, σε μια πίστα που έκανε το ντεμπούτο της πίσω στο 2021. Μια πίστα με ιλιγγιώδεις ταχύτητες αλλά τις μπαριέρες ελάχιστα δίπλα στα μονοθέσια, η οποία αποτελεί και από τις πιο γρήγορες, κατά μέσο όρο, στο καλεντάρι της F1.
Στα 250 χλμ/ω ανέρχεται η μέση τελική των μονοθεσίων, ταχύτερη από πίστες όπως το Silverstone, και πίσω μόνο από το Ναό της Ταχύτητας, τη Monza. Αυτό, ωστόσο, δεν στερεί σε κανένα βαθμό τις στροφές που έχει η πίστα, με το σύνολο αυτών να ανέρχεται στις 27, τις περισσότερες από κάθε άλλο προορισμό!
Στα 6174 μέτρα που απαρτίζουν έναν γύρο στην πίστα, οι οδηγοί έχουν να περάσουν από τρεις ζώνες DRS, αλλά και από πολλές διαδοχικές καμπές, κάτι που απαιτεί απίστευτη ακρίβεια και προσοχή, ειδικά όταν ο τοίχος καιροφυλακτεί!
Στους 50 συνολικά γύρους που απαρτίζουν τον αγώνα της Κυριακής, το ρεκόρ πίστας κατέχει από το 2021 ο Lewis Hamilton, με χρόνο στο 1:30.734.
There’s a battle brewing at McLaren and Zak Brown knows it 👀 #F1 pic.twitter.com/dMUVfKKYvw
— Formula 1 (@F1) April 16, 2025
Ενόψει του τριημέρου, η Pirelli αναμένεται να έχει διαθέσιμες στις ομάδες τις γόμες C3, C4, C5, με την πίστα να χαρακτηρίζεται από έντονα πλευρικά φορτία, υψηλά επίπεδα βελτίωσης πρόσφυσης κατά τη διάρκεια του τριημέρου αλλά και χαμηλά επίπεδα κάθετης δύναμης, κάτι που ίσως φέρει στο προσκήνιο αρκετά μικρές πίσω πτέρυγες!
Στα αγωνιστικά, σημείο προσοχή θα αποτελέσει, ασφαλώς, η εσωτερική μάχη στην πρωτοπόρο McLaren. Έχοντας πάρει 2 νίκες στους τελευταίους τρεις αγώνες, ο Oscar Piastri δείχνει να πατά καλύτερα από τον ομόσταβλό του, Lando Norris, ο οποίος καλείται να κάνει reset και να βρει τα κουμπιά της MCL39 για να παραμείνει στην κορυφή!
Ερωτηματικό, ασφαλώς, αποτελεί και το ποιος θα μπορέσει να βρεθεί κοντά στις McLaren και να τις απειλήσει. Θα είναι ο “Mr Consistency”, George Russell; Θα καταφέρει με εντυπωσιακή οδήγηση, όπως στη Suzuka, ο Max Verstappen να σβήσει ένα μέτριο Bahrain για τη Red Bull; Πόσο ανταγωνιστικά θα κινηθεί η Ferrari;
Το πρόγραμμα
Ξανά σε ώρες νυχτερινές για τα ελληνικά δεδομένα θα κινηθεί το μεγαλύτερο μέρος του τριημέρου στη Jeddah, με το κυρίως μέρος της δράσης να γίνεται υπό το φως των προβολέων.
Το πρόγραμμα του τριημέρου, λοιπόν, έχει ως εξής:
Παρασκευή, 18 Απριλίου
Practice 1: 16:30 – 17:30
Practice 2: 20:00 – 21:00
Σάββατο, 19 Απριλίου
Practice 3: 16:30 – 17:30
Qualifying: 20:00 – 21:00
Κυριακή, 20 Απριλίου
Race: 20:00
Τηλεοπτική κάλυψη
Την τηλεοπτική μετάδοση όλων των διαδικασιών του Grand Prix έχει αναλάβει για όλη τη σεζόν ο Ant1, με κάθε session να μεταδίδεται live, και χωρίς διαφημίσεις από το Ant1+, τη συνδρομητική πλατφόρμα του καναλιού.
Στην ελεύθερη συχνότητα, οι κατατακτήριες θα μεταδοθούν ετεροχρονισμένα, στις 05:45 ξημερώματα Κυριακής. Ο αγώνας της ίδιας ημέρας θα μεταδοθεί επίσης ετεροχρονισμένα, με την εκπομπή να ξεκινά στις 23:40 την Κυριακή.
Ασφαλώς, υπάρχει η εναλλακτική του F1tv, της πλατφόρμας της διοργάνωσης. Πέρα από live αλλά και on demand διαδικασίες, αλλά και εκπομπές πριν και μετά τη δράση για σχολιασμό και ανάλυση, οι τηλεθεατές έχουν στη διάθεσή τους μια πληθώρα καμερών αλλά και δεδομένων τηλεμετρίας, πραγματικού χρόνου, για πληρέστερο θέαμα!
Συνοψίζοντας, και μετά από έναν ακόμα αγώνα που επιβεβαίωσε πως η McLaren είναι το ταχύτερο μονοθέσιο σε κάθε συνθήκη αυτή τη στιγμή, η Σαουδική Αραβία είναι μια νέα πρόκληση: υψηλές ταχύτητες, πολλές στροφές αλλά και μικρά επίπεδα κάθετης δύναμης αποτελούν έναν ξεχωριστό πονοκέφαλο για τις ομάδες, που θα πρέπει να διαφυλάξουν τα ελαστικά τους, τα οποία δείχνουν μέχρι στιγμής να είναι το “κλειδί” στη διαχείριση αγώνων!
Ποιος θα φύγει κερδισμένος από τη Jeddah το βράδυ της Κυριακής; Οι απαντήσεις το τριήμερο 18-20 Απριλίου, στην πίστα της Jeddah!
Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!