Με τη McLaren να φέρνει ένα σημαντικό πακέτο αναβαθμίσεων στο Grand Prix της Σιγκαπούρης, αιχμή του δόρατος του οποίου ήταν οι νέες είσοδοι στα πλαϊνά για τα ψυγεία της MCL36, ερώτηση αποτελεί το εάν έχει καταφέρει η βρετανική ομάδα να κάνει ένα βήμα παραπάνω με την απόδοση του μονοθεσίου της.
Στη McLaren, ξεκίνησαν τη σεζόν με ένα μονοθέσιο σημαντικά πιο αργό από τον ανταγωνισμό με τον οποίο ήθελε να βρίσκεται η ομάδα (Mercedes, Ferrari, Red Bull). Έτσι, ξεκίνησαν μια προσπάθεια στο Woking να κατανοήσουν αρχικά καλύτερα το μονοθέσιο το οποίο είχαν φτιάξει (είχαν χάσει πολλά χιλιόμετρα δοκιμών στο Bahrain λόγω προβλημάτων στα φρένα) και στη συνέχεια να βρουν τρόπους να το βελτιώσουν.
Η προσέγγιση της ομάδας ήταν να πετύχουν με τις όποιες αναβαθμίσεις ερχόντουσαν, ένα πιο σταθερό αεροδυναμικά μονοθέσιο, το οποίο θα μπορεί να αποδίδει καλά με όποιο ύψος και αν έτρεχε η ομάδα στην πίσω ανάρτησή της σε κάποιον αγώνα.
Όσο πιο γρήγορη είναι μια καμπή, τόσο πιο βυθισμένο στο έδαφος είναι το πίσω μέρος ενός μονοθεσίου, δεδομένου ότι του ασκείται μεγαλύτερη κάθετη δύναμη. Όταν δεν είναι χαμηλωμένο, το πίσω μέρος δημιουργεί πρόβλημα στην πορεία του μονοθεσίου, δεδομένου ότι η ροή του αέρα κάτω από το μονοθέσιο υφίσταται αποκόλληση, μιας και ο αέρας δεν κινείται πλέον τόσο γρήγορα όσο με ένα χαμηλωμένο πίσω μέρος.
Δεδομένου ότι οι πίστες έχουν συνήθως πολλών ειδών στροφές, ενώ μεταξύ τους όλα τα σιρκουί παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, οι ομάδες προσπαθούν να διατηρήσουν μια σταθερότητα στην ισορροπία του μονοθεσίου μεταξύ αργών και γρήγορων στροφών, ανοίγοντας ένα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, παράθυρο βέλτιστης λειτουργίας που μπορούν να κυμανθούν. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το παράθυρο ισορροπίας μεταξύ εμπρός και πίσω μέρος μέσα σε ένα εύρος ταχυτήτων, τότε μπορεί να παραχθεί περισσότερη κάθετη δύναμη. Σημαντικό στο να επιτευχθεί αυτό είναι να διατηρηθεί μια ικανοποιητική ροή αέρα κάτω από το πάτωμα του μονοθεσίου στις μικρές ταχύτητες.
Με τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία των πατωμάτων και τις αυλακώσεις που υπάρχουν από φέτος, μπορεί να συμφέρει περισσότερο μια ομάδα να χάσει σε κάθετη δύναμη στις γρήγορες καμπές, ώστε να μπορεί να έχει περισσότερη σταθερότητα και καλύτερη ροή αέρα στις αργές.
Αυτή την προσέγγιση ακολουθεί και η McLanen, όπως δήλωσε στη Σιγκαπούρη και ο τεχνικός διευθυντής της, James Key. “Δεν μπορείτε να το δείτε, αλλά έχει αρχίσει και μπαίνει πολλή λεπτομέρεια κάτω από το πάτωμα πλέον. Πολλές επιφάνειες και πράγματα που δεν δείχνουν λογικά όταν σκέφτεσαι τη βασική λογική του ground effect, αλλά κάνουν τη διαφορά επί της ουσίας”.
“Όσα δεν μπορείτε να δείτε είναι κάποια από τα πιο αποδοτικά εξαρτήματά μας”.
We had to share these epic #SingaporeGP wallpapers! ✨😍🔥 @OKX
More sizes here. 👉 https://t.co/utsqg2WpTm pic.twitter.com/4JR91EokGF
— McLaren (@McLarenF1) October 3, 2022
Αναφορικά με τις βασικές αρχές του ground effect, στο οποίο στάθηκε ο Key, ισχύει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά πίεσης ανάμεσα στην περιοχή κάτω από το πάτωμα (χαμηλή πίεση) και τις επιφάνειες του μονοθεσίου (υψηλή πίεση), η οποία προκαλείται από τις αύλακες Venturi του πατώματος, τόσο περισσότερη κάθετη δύναμη παράγεται.
Αλλά όσο πιο επιθετικά σχεδιασμένα είναι αυτά τα αυλάκια με σκοπό να πετυχαίνουν πολύ χαμηλές πιέσεις, τόσο χειρότερη είναι η συμπεριφορά τους στις χαμηλές ταχύτητες.
Τότε είναι που η περιοχή του πατώματος θέλει την περισσότερη βοήθεια από τις άνω επιφάνειες του μονοθεσίου για να διατηρήσει τη διαφορά πίεσης, μιας και χαμηλότερες ταχύτητες σημαίνει και ψηλότερο πίσω μέρος.
Όσον αφορά τώρα την MCL36 και τις αλλαγές που ήρθαν στη Marina Bay, η πιο χτυπητή ήταν αυτή στην περιοχή των πλαϊνών αεραγωγών. Την αλλαγή αυτή συμπλήρωσαν και αναβαθμίσεις στο εμπρός μέρος του πατώματος, τις εισόδους των αυλακώσεων Venturi και τις άκρες του πατώματος στα πλαϊνά του μονοθεσίου, κοντά στους πίσω τροχούς.
“Το πακέτο αυτό (των αναβαθμίσεων) έχει πολλές μηχανικές αλλαγές στον πυρήνα του ώστε να επιτραπεί το να αλλάξουν κάποιες από τις γεωμετρίες”, δήλωσε ο Key. Η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να κατευθύνεται προς την αλλαγή στους αεραγωγούς, και τη γωνία εισόδου του αέρα.
Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον τομέα αυτό, επιτρέπουν στα sidepods να “πέφτουν” προς το πάτωμα με πιο απότομη κλίση. Αυτή η δημιουργία κλίσης στα sidepods είναι που επιταχύνει τη ροή του αέρα που οδεύει στο πίσω μέρος του μονοθεσίου και συμβάλει στη διαφορά πίεσης με τον αέρα κάτω από το μονοθέσιο. Η μεγαλύτερη κλίση στα ψυγεία φαίνεται να επέτρεψε στη McLaren να φέρει πιο πίσω την είσοδο των αεραγωγών.
Όλες οι υπόλοιπες αλλαγές φαίνονται να έγιναν με σκοπό να τονώσουν τη ροή του αέρα προς τους πίσω τροχούς του μονοθεσίου, ίσως και με κόστος τη μείωση του αέρα που “ταΐζει” το μονοθέσιο κάτω από το πάτωμα. Υπάρχει συγκεκριμένος όγκος αέρα που μπορεί να αξιοποιήσει ανά πάσα στιγμή ένα μονοθέσιο και οι αεροδυναμιστές συνεχώς ψάχνουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στο τι ποσοστό θα διοχετευτεί κάτω από το μονοθέσιο και τι στις άνω επιφάνειες.
Η διαφορά πίεσης που σχηματίζεται από τις δύο αυτές ροές είναι που δημιουργεί και την κάθετη δύναμη, ωστόσο η διαφορά στην πίεση αυτή αλλάζει με την ταχύτητα του μονοθεσίου και το ύψος της πίσω ανάρτησης.
“Η συγκεκριμένη αναβάθμιση είναι ένα λογικό βήμα βελτίωσης”, πρόσθεσε ο Key. “Συνεχίζει από εκεί που σταματήσαμε στις αναβαθμίσεις της Γαλλίας. Υπάρχουν όμως μερικές σχεδιαστικές αλλαγές επίσης, οι οποίες είναι αρκετά σημαντικές. Είναι το πρώτο βήμα προς μια νέα φιλοσοφία”.
Ο δρόμος που φαίνεται να διαλέγουν στο Woking φαίνεται να δείχνει και τις μελλοντικές σχεδιαστικές επιλογές και άλλων ομάδων, οι οποίες αρχίζουν να κατανοούν τους λόγους που Red Bull και Ferrari είναι πιο αποδοτικές αναφορικά με το πόση κάθετη δύναμη παράγουν.
Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!