Η συζήτηση φαίνεται να «φουντώνει» μεταξύ των ενδιαφερόμενων μελών της F1 για την επιστροφή στους κινητήρες V10, με τις τεχνικές προκλήσεις των νέων κανονισμών και τα διάφορα πολιτικά κίνητρα να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά».
Οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί για το 2026
Η σεζόν της F1 για το 2025 αναμένεται να είναι η τελευταία με τους τρέχοντες κανονισμούς, με σημαντικές αλλαγές να έρχονται τόσο στο σασί όσο και στους κινητήρες από το 2026.
Οι κανονισμοί κινητήρων της F1 έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι από την έναρξη της εποχής των υβριδικών V6 το 2014, με τους κανονισμούς του 2026 να περιγράφονται ως μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία του σπορ.
Μεταξύ των μεγαλύτερων αλλαγών που προγραμματίζονται για το 2026 περιλαμβάνονται η μετάβαση σε 50% ηλεκτρική ισχύ, η χρήση βιώσιμων καυσίμων και η εισαγωγή στοιχείων ενεργής αεροδυναμικής (“active aero”).
Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, υπαινίχθηκε τον περασμένο μήνα ότι οι κινητήρες V10 που χρησιμοποιήθηκαν τελευταία φορά τη σεζόν 2005, θα μπορούσαν να επιστρέψουν με βιώσιμα καύσιμα τα επόμενα χρόνια, καθώς η F1 εξετάζει την κατάλληλη κατεύθυνση των κανονισμών για το μέλλον.
Ήδη από τον περασμένο μήνα σύμφωνα με πηγές φαίνεται η FIA να έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας για να εξετάσει την πιθανότητα επιστροφής στους κινητήρες V10.
Η ανταπόκριση βέβαια από τους κατασκευαστές κινητήρων της F1 σε αυτές τις προτάσεις δεν είναι ιδιαίτερα θετική, καθώς η τεχνολογία για τους V10 κινητήρες δεν μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε αυτοκίνητα δρόμου.
Φυσικά, μια λύση που να αφήνει όλους τους εμπλεκόμενους ικανοποιημένους δεν είναι δυνατό να βρεθεί, και πολλές φορές δεν ακολουθείται κοινή γραμμή ούτε ανάμεσα σε παρεμφερείς βαθμίδες του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Για παράδειγμα στο WRC καταργήθηκαν για τη φετινή σεζόν οι υβριδικές μονάδες ισχύος, σε μια στροφή 180 μοιρών από τους προηγούμενους κανονισμούς.
Το ακραίο σενάριο για την επιστροφή των κινητήρων V10
Ξένες πηγές ισχυρίζονται ότι τα σχέδια για την επιστροφή των V10 γίνονται «όλο και πιο σοβαρά», με ένα σενάριο να θέλει ακόμα και την πλήρη ακύρωση των κανονισμών του 2026.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι τρέχοντες κανονισμοί θα διατηρηθούν για άλλα δύο χρόνια (2026 και 2027) πριν η F1 επαναφέρει τους V10, οι οποίοι θα λειτουργούν με βιώσιμα καύσιμα από το 2028.
Μια άλλη πιθανότητα είναι η εισαγωγή των κανονισμών του 2026 όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά με διάρκεια μόνο τριών ετών αντί για πέντε, ανοίγοντας και πάλι τον δρόμο για την επιστροφή των V10 το 2028.
Για να προχωρήσει μια τέτοια πρόταση, οι συζητήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή των αλλαγών θα πρέπει να παρουσιαστούν στην επιτροπή της F1, στην οποία συμμετέχουν όλες οι ομάδες και οι κατασκευαστές μονάδων ισχύος.
Θα πρέπει όμως να τονίσουμε πως θεωρείται εξαιρετικά απίθανο οι εμπλεκόμενες πλευρές να ψηφίσουν υπέρ της εγκατάλειψης των κανονισμών για το 2026, δεδομένου ότι έχουν επενδύσει τεράστιους πόρους σε αυτούς τα τελευταία χρόνια.
Οι κανονισμοί του 2026 σχεδιάστηκαν για να προσελκύσουν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Audi F1 που πρόκειται να αναλάβει την ομάδα της Sauber την επόμενη σεζόν.
Για αυτόν τον λόγο, η απόφαση για την εγκατάλειψη των κανονισμών του 2026 λιγότερο από ένα χρόνο πριν από την εισαγωγή τους θα ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Αυτή η βασική διαπίστωση μας οδηγεί σε διαφορετικές ερμηνείες για την τρέχουσα κατάσταση και τον σκοπό της φλέγουσας συζήτησης για την επαναφορά των V10.
Διαφορετικές ερμηνείες της συζήτησης γύρω από τους V10 κινητήρες
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχέδια της επιστροφής των V10 μπορεί να αποτελούν διαπραγματευτική τακτική, με την ακραία πρόταση μιας ταχείας επαναφοράς των V10 να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για μια συμβιβαστική λύση, όπως η επιστροφή στο μέλλον των V8 με turbo και υβριδικά συστήματα υποβοήθησης.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ υπάρχει ήδη έντονος σκεπτικισμός γύρω από τους κανονισμούς του 2026, καθώς η νέα τεχνολογία αποδεικνύεται δύσκολο να κατακτηθεί από τους κατασκευαστές κινητήρων της F1.
Για παράδειγμα, σε δήλωσή του νωρίτερα φέτος στο Daytona 24 Hours, ο πρόεδρος της Honda Racing Corporation, Koji Watanabe, παραδέχτηκε ότι η ιαπωνική εταιρεία, η οποία θα συνεργαστεί με την ομάδα της Aston Martin F1 από την επόμενη σεζόν, «αντιμετωπίζει δυσκολίες» με τις «πολύπλοκες προκλήσεις» που θέτουν οι νέοι κανονισμοί κινητήρων.
Αυτές οι προκλήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις επιδόσεις των μονοθεσίων. Έτσι υπάρχουν φόβοι ότι η σεζόν του 2026 θα οδηγήσει σε κυριαρχία μιας ομάδας στην αρχή του νέου κύκλου κανονισμών, με την απόδοση των ομάδων να συγκλίνει μόνο αν οι κανονισμοί παραμείνουν αμετάβλητοι για αρκετά χρόνια.
Η επιστροφή στους V10 θα λειτουργούσε επίσης και ως «ασφάλεια», σε περίπτωση που πολλοί κατασκευαστές αποφασίσουν ξαφνικά να αποχωρήσουν από την F1, όπως συνέβη τη σεζόν 2008-2009, όταν οι Honda, BMW και Toyota εγκατέλειψαν μαζικά τα project τους πάνω στους κινητήρες V8 μέσα σε διάστημα 12 μηνών.
Αυτό γιατί προμηθευτές όπως η Cosworth θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ανταγωνιστικούς κινητήρες V10, μειώνοντας την εξάρτηση της F1 από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που συμμετέχουν σήμερα στο σπορ.
Σε γενικές γραμμές, ένας κινητήρας V10 θεωρείται φθηνότερος και απλούστερος σε σχέση με τις τρέχουσες μονάδες ισχύος στην παραγωγή και συντήρησή του, ενώ η πιθανή επιστροφή των V10 θα επέτρεπε επίσης στην F1 να επαναφέρει μικρότερα και ελαφρύτερα μονοθέσια, διαμέσου παραπόνων για το μέγεθος και το βάρος των σύγχρονων αυτοκινήτων.
Ένα άλλο σενάριο θέλει τον Ben Sulayem να προβάλλει τον ενθουσιασμό του με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπέρ της επιστροφής των V10 με στόχο να προσπαθήσει να προστατεύσει την FIA από τη στοχοποίηση σε περίπτωση που οι κανονισμοί του 2026 τελικά αποδειχθούν αποτυχημένοι και προκαλέσουν προβλήματα.
Διχασμός ανάμεσα στις ομάδες της F1
Άλλοι θεωρούν ότι ο Ben Sulayem αποσκοπεί στο να βοηθήσει τη νέα ομάδα της Cadillac, η οποία επιβεβαίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα αγωνιστεί με κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων Ferrari για τις πρώτες δύο σεζόν της στη F1 και έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει τον δικό της κινητήρα το 2028.
Η επιστροφή στους V10 θεωρείται από πολλούς πως θα ήταν ιδανικό σενάριο για την Cadillac F1, επειδή η ομάδα θα μπορούσε να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αν κατασκευάσει τον δικό της V10 για το 2028, σε σχέση με το να ανταγωνιστεί τους ήδη εδραιωμένους κατασκευαστές κινητήρων χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην τεχνολογία υβριδικών V6.
Πηγές αναφέρουν επίσης πως οι υπάρχουσες ομάδες της F1 είναι διχασμένες σχετικά με τις προτάσεις ακύρωσης των κανονισμών του 2026, με τη στάση κάθε ομάδας να επηρεάζεται από πολιτικά και οικονομικά κίνητρα.
Άλλες πηγές θέλουν οι κατασκευαστές κινητήρων που ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση για την ακύρωση των κανονισμών του 2026 να είναι αυτοί που έχουν καθυστερήσει στην ανάπτυξη της μονάδας ισχύος για αυτή τη σεζόν, με τη Ferrari και τη Red Bull να φημολογούνται πως είναι μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ της επιστροφής στους V10.
Απεναντίας, μια απόφαση για την καθυστέρηση των κανονισμών του 2026 θα έφερνε σε δύσκολη θέση τη Red Bull, καθώς η ομάδα δεν έχει έτοιμο κινητήρα για να αγωνιστεί υπό τους τρέχοντες κανονισμούς.
Αυτό γιατί η Honda μεταβαίνει στην Aston Martin F1 από την επόμενη σεζόν και το τμήμα κινητήρων της ομάδας εργάζεται πλέον σε μια μονάδα ισχύος για το 2026 σε συνεργασία με την αμερικανική Ford.
Παρόμοιο πρόβλημα θα αντιμετώπιζε και η Audi F1, καθώς ο γερμανικός κατασκευαστής εργάζεται αποκλειστικά πάνω σε έναν κινητήρα βασισμένο στους κανονισμούς του 2026.
Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!