Ο rookie της Haas, Nikita Mazepin, αναμένεται να τρέξει για τα επόμενα δύο χρόνια υπό καθεστώς ουδέτερης σημαίας, ύστερα από την οριστική τιμωρία της Ρωσίας για σκάνδαλο anti-doping, με τη συγκεκριμένη απαγόρευση να επεκτείνεται και στη Formula 1.
Το CAS (Court of Arbitration for Sport) ανακοίνωσε πίσω στον Δεκέμβριο πως έθετε σε ισχύ απαγόρευση στη Ρωσία για συμμετοχή σε αθλητικά γεγονότα παγκόσμιων πρωταθλημάτων, λόγω σκανδάλου doping που είχε υποστηριχτεί από την χώρα καθώς και συγκαλύψεων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014.
Το CAS επιβεβαίωσε πως το χρονικό διάστημα αποκλεισμού που είχε προτείνει η WADA (World Anti-Doping Agency), ήτοι τέσσερα χρόνια, θα έπεφτε εν τέλει στα δύο. Κάτι που σημαίνει πως δεν θα μπορεί ομάδα υπό τη σκέπη της Ρωσικής σημαίας να συμμετάσχει στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και το επόμενο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 2022.
Πλέον, η Ρωσική Αυτοκινητιστική Λέσχη ανακοίνωσε πως δέχτηκε διαλεύκανση από τη FIA σχετικά με την απόφαση του CAS αυτή την εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας πως η απόφαση αυτή θα έχει επιπτώσεις στα παγκόσμια πρωταθλήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτό σημαίνει πως ο Mazepin, ο οποίος θα κάνει το ντεμπούτο του φέτος στη F1 με τη Haas, ύστερα από αναβάθμιση από τη F2, δεν θα μπορεί να τρέχει με τη Ρωσική σημαία για τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι Ρώσοι οδηγοί σε όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα της FIA, συμπεριλαμβανόμενων των Formula E, WRC, WEC και WRX, επίσης δεν θα μπορούν να τρέχουν με το εθνικό τους έμβλημα, σημαία ή σύμβολο, ούτε χρησιμοποιώντας τις λέξεις “Ρωσία” και “Ρώσος”.
Οι οδηγοί θα μπορούν να αυτοαποκαλούνται ως “ουδέτερος αθλητής από τη Ρωσία” ή να κατηγοριοποιούνται ως “Ρωσία. Ουδέτερος αθλητής” και να χρησιμοποιούν τη λέξη “Ρωσία” σε ρουχισμό δεδομένου ότι δίνεται ίση αναφορά στην ουδετερότητα του αθλητή.
Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το ακρωνύμιο RAF (Ρωσική Αυτοκινητιστική Λέσχη) και μπορούν να χρησιμοποιούν τα χρώματα της Ρωσικής σημαίας. Η απόφαση απαγορεύει επίσης και την εκτέλεση του Ρωσικού εθνικού ύμνου σε εκδηλώσεις της FIA, κάτι που σημαίνει πως ο ύμνος αυτός δεν θα ακουστεί στο φετινό Grand Prix στο Σότσι (εάν εν τέλει γίνει, ελέω πανδημίας) ούτε και σε περίπτωση που κάποιος Ρώσος οδηγός κερδίσει σε αγώνα.
Οι θεατές θα έχουν το δικαίωμα να φέρνουν Ρωσικές σημαίες εντός των επίσημων αγώνων της FIA, ενώ οι επίσημοι από τη Ρωσία επίσης έχουν την άδεια να έρχονται σε events. Ο πρόεδρος της χώρας, Vladimir Putin, αποτελεί τακτικό επισκέπτη του Ρωσικού GP απ’ όταν εντάχθηκε στο καλεντάρι της F1, το 2014.
Ο Robert Shwartzman, νεαρός οδηγός της Ferrari, φαίνεται πως θα μπορεί να χρησιμοποιεί χωρίς πρόβλημα τη Ρωσική σημαία, καθώς η F2 στην οποία αγωνίζεται, δεν θεωρείται παγκόσμιο πρωτάθλημα, κάτι που θέτει τη σειρά εκτός απόφασης του CAS.
Η απόφαση αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει τη διεξαγωγή του Grand Prix στην παραθαλάσσια πόλη της Μαύρης Θάλασσας. Ο διοργανωτής του αγώνα, Rosgonki, δήλωσε μετά την αρχική απόφαση της WADA, πίσω στον Δεκέμβριο του 2019, πως η πίστα έχει συμβόλαιο ως το 2025 και πως ήταν “σίγουρος πως το Ρωσικό Grand Prix θα λάβει χώρα το 2020 και τα ακόλουθα χρόνια”.
Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!