Ο επικεφαλής της McLaren ισχυρίστηκε πως οι βασικές αρχές που χρησιμοποιεί η ομάδα του για να διαχειριστεί καλύτερα απ’ όλους τη θερμοκρασία των ελαστικών της, είναι κάτι που μπορεί να περάσει στο μονοθέσιο του 2026, υπό τους νέους κανονισμούς.
Η ομάδα του Woking φέτος έχει ένα αρκετά μεγάλο πλεονέκτημα στις περισσότερες περιστάσεις έναντι του ανταγωνισμού. Οι οδηγοί της έχουν κερδίσει σε 5 από τους 6 πρώτους αγώνες, με την ομάδα να απολαμβάνει διαφορά 105 βαθμών στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών αυτή τη στιγμή από τη δεύτερη, Mercedes.
Αν και σε ρυθμό ενός γύρου αυτές οι διαφορές είναι πολύ μικρότερες, ή ακόμα και ο ανταγωνισμός είναι πιο μπροστά σε κάποιες συνθήκες, σε μήκος αγώνα η MCL39 έχει δείξει ανίκητη, ειδικά σε πίστες με υψηλή φθορά γόμας, είτε λόγω θερμοκρασίας είτε λόγω τραχύτητας πίστας και χάραξης.
Αυτή η πολύ καλύτερη διαχείριση έχει οδηγήσει στο να υπάρξουν αρκετές υποψίες γύρω από το εάν η McLaren εκμεταλλεύεται κάποιες γκρίζες ζώνες προς πλεονέκτημά της. Ωστόσο, ενδελεχείς έλεγχοι της FIA γύρω από την περιοχή του τροχού στην MCL39, στο GP του Miami, έδειξαν πως τα πάντα είναι εντός πλαισίου κανονισμών.
Με τους κανονισμούς του 2026 έρχεται μια μεγάλη αναθεώρηση, με μείωση στη διάμετρο των ελαστικών, κάτι που ενδεχομένως να καθιστούσε το πλεονέκτημα της βρετανικής ομάδας αρκετά μικρότερο ή ακόμα και ήσσονος σημασίας.
Ωστόσο, ο Stella, που ισχυρίστηκε πως η ομάδα του βρήκε τον τρόπο να δαμάσει τη “μαύρη τέχνη” της διαχείρισης της γόμας της Pirelli, είναι αρκετά αισιόδοξος πως κάποιες τεχνικές μπορούν να περάσουν στην επόμενη σεζόν.
“Θεωρώ πως υπάρχουν κάποιες θεμελιώδεις αρχές που μπορούμε να περάσουμε στο νέο μονοθέσιο”, απάντησε ο Stella όταν ρωτήθηκε σχετικά από μέσα.
“Υπάρχουν κάποιες πλευρές που αποτελούν κάπως μια συνεχή εξέλιξη και βελτίωση της πλατφόρμας, όπως είναι η πλατφόρμα του τωρινού μας μονοθεσίου, την οποία και γνωρίζουμε πολύ καλά”.
“Θεωρώ, ωστόσο, πως κάποια θεμελιώδη πράγματα σχετικά με την κατανόηση, μπορούμε να τα μεταφέρουμε στο μονοθέσιο του 2026. Κάποιες άλλες πλευρές θα πρέπει να κατανοήσουμε το πώς θα μπορέσουμε να τις μεταφέρουμε από το φετινό, στο μονοθέσιο της νέας χρονιάς”.
Τα μονοθέσια της νέας γενιάς, βάσει κανονισμών εκτιμάται πως θα παράγουν περίπου 15 τοις εκατό λιγότερη κάθετη δύναμη, μια μείωση που, σύμφωνα με τον Stella, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
“Για παράδειγμα, εάν σκεφτούμε τις αεροδυναμικές πλευρές που όντως επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ελαστικών, το επίπεδο κάθετης δύναμης του χρόνου, αλλά και η μορφή του χάρτη αεροδυναμικής του μονοθεσίου μας, σίγουρα θα είναι εντελώς διαφορετικά”.
“Έτσι, θα πρέπει να σκεφτούμε για το πώς θα μεταφέρουμε τη γνώση που έχουμε συγκεντρώσει στους τωρινούς κανονισμούς, σε ένα νέο σετ κανονισμών και αεροδυναμικών επιπέδων και χαρτών, τα οποία θα διαφέρουν παντελώς”.
“Έτσι, έχουμε μπροστά μας δουλειά να κάνουμε και προβλέπω πως υπό τους νέους κανονισμούς θα έχουμε μπροστά μας ξανά μια διαδικασία συνεχούς βελτίωσης, όπως είδαμε και με την τωρινή γενιά κανονισμών”.
TEAM 🧡👊#McLaren pic.twitter.com/YJ5mVj5mcV
— McLaren (@McLarenF1) May 8, 2025
Από την πλευρά του, ο Toto Wolff, επικεφαλής της Mercedes, συμφώνησε με τον Stella, καθώς προέβλεψε πως, ακόμα και υπό τις αλλαγές που έρχονται και θα αλλάξουν εντελώς τις δυναμικές στο grid, η συμπεριφορά των ελαστικών θα παραμείνει ο μεγάλος διαφοροποιητής ρυθμού από μονοθέσιο σε μονοθέσιο.
“Σήμερα, τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες ομάδες την κάνει η διαχείριση ελαστικών στον αγώνα. Έτσι, αυτό παραμένει σημείο προσήλωσης”, δήλωσε στο Motorsport Week ο Αυστριακός.
“Αυτό ισχύει για του χρόνου το ίδιο με τη φετινή σεζόν. Θεωρώ πως η κατανόηση και η συνεχής βελτίωσης στο τωρινό μονοθέσιο, ισχύει και για τους κανονισμούς της επόμενης χρονιάς”.
Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!