Ο εντυπωσιακός κόσμος της Formula 1 συχνά αποτελεί θέλγητρο για πολλούς, οι οποίοι στον θεσμό αυτό βλέπουν μια πολλά υποσχόμενη δουλειά, με ταξίδια και πολύ ψηλό status. Ωστόσο, πίσω από τα φώτα, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.
Ενώ είναι σωστό πως αρκετοί στη F1 ζουν μια ζωή που εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν καν πρόσβαση σε νερό, τροφή ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα ζήλευαν, αγνοείται το γεγονός πως υπάρχουν και ορισμένα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται σκληρά για τους αγώνες.
Πηγαίνοντας πέρα δώθε στον κόσμο με αεροπλάνα, συχνά σε περιορισμένες οικονομικές θέσεις, ολόκληρες εβδομάδες μακριά από το σπίτι τους και την οικογένειά τους, δουλεύοντας πολλές συνεχόμενες ώρες σε υψηλά επίπεδα στρες, συχνά και με έλλειψη ύπνου, δεν αποτελούν και όνειρο για πολλούς.
Στην πραγματικότητα, αν τα παραπάνω προστεθούν, σχηματίζεται ο ιδανικός συνδυασμός για ψυχική κατάρρευση (breakdown).
Δεν είναι μυστικό πως στη Formula 1, οι εναλλαγές προσωπικού είναι μεγαλύτερες απ’ ότι στο παρελθόν. Εκεί που στο παρελθόν οι νέοι μηχανικοί και τεχνικοί θα έπρεπε να παρακαλέσουν με νύχια και με δόντια για μια θέση στη Formula 1, πλέον το προσωπικό που αποφασίζει πως αυτή η ζωή δεν τους ταιριάζει είναι τόσο μεγάλο που οι ομάδες κάνουν διαρκώς ένα rotation.
Για όσους είναι νέοι στη Formula 1, η πίεση που θέτει το άθλημα στους εργαζόμενους αμέσως κάνει την εμφάνισή της. Για κάθε χαρούμενο μέλος της ομάδας που έχει την εμπειρία να βλέπει τον οδηγό του να κερδίζει, υπάρχουν δεκάδες άλλα μέλη στο pitlane που καλούνται να αντιμετωπίσουν την ήττα.
Ή ακόμα χειρότερα, μπορεί να υπάρξουν άτομα που πρέπει να αντέξουν το βάρος του να είναι αυτοί που στέρησαν από την ομάδα τους ένα καλό αποτέλεσμα: είτε ένα κακό pitstop ένα σπασμένο εξάρτημα ή μια κακή απόφαση από το pit wall.
Εάν προστεθεί σε αυτό το μείγμα και το γεγονός πως η F1 είναι ένα αρκετά αντρικό άθλημα, όπου το να εκθέσεις κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις, ειδικά όταν είσαι περιτριγυρισμένος από πολλούς οι οποίοι, τουλάχιστον εξωτερικά, δείχνουν να είναι δυνατοί.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η προσοχή του παγκόσμιου κινήματος ανδρών Movember στράφηκε προς τον κόσμο της F1 φέτος, καθώς νιώθει πως η βοήθειά του μπορεί να συνεισφέρει στην ψυχική υγεία όσον νιώθουν πιέσεις.
Ελάχιστοι έχουν βγει στη δημοσιότητα για να μιλήσουν για τις δύσκολες στιγμές τους όταν εργάζονταν στο άθλημα, κάτι που δίνει την ψευδαίσθηση πως είναι μια ονειρική δουλειά.
Ωστόσο, μια από τις πιο συγκινητικές μαρτυρίες σχετικά με το πόσο μακριά προς την παράκρουση μπορούν να οδηγήσουν οι πιέσεις στο άθλημα είναι ο πρώην υπεύθυνος τύπου της Williams, Aaron Rook, ο οποίος παραδέχτηκε πως σκέφτηκε ακόμα και το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας σε έναν αγώνα επειδή απλά δεν μπορούσε να αντέξει άλλο αυτό που συνέβαινε.
“Η Formula 1 είναι μια επιχείρηση μια λίγο σπορ κολλημένο στο πλάι, όπως μια έτοιμη σαλάτα βρίσκεται δίπλα σε ένα κομμάτι κεμπάπ”, έγραψε ο Rook σε ένα πρόσφατο post του. “Αυτό πιθανότατα εξηγεί τη συνεχή, αχρείαστη, 24/7 πίεση που θέτει στο προσωπικό της”.
“Ακόμα και ένα ολοκληρωτικό ψυχικό breakdown, μαζί με αυτοκτονικές τάσεις δεν μπορούν να σου δώσουν στιγμές ξεκούρασης”.
Επίσης, πρόσθεσε: “Όταν το κοινό πηγαίνει στα εντυπωσιακά Amber Lounge πάρτι για να δει ποιους διάσημους μπορεί να βρει, εσύ μένεις σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, τρώγοντας fast food και βλέποντας ξένη τηλεόραση”.
“Ειλικρινά, συχνά ήμουν εντάξει με όλα αυτά. Και, για να είμαστε δίκαιοι, ήμουν και προσκεκλημένος στα εντυπωσιακά πάρτι. Όμως, γιατί να θέλω να ξοδέψω το βράδυ μου ντυμένος σαν τον τύπο απ’ τη Monopoly, εντελώς με λάθος εικόνα, απλά και μόνο για να στριμωχτώ στο πλήθος, πριν πάω στο ξενοδοχείο μετά από 20 λεπτά;”.
“Έτσι, ήταν πάντα ασφαλέστερη επιλογή το να μείνω στη θέση μου και να βγαίνω με ανθρώπους που πραγματικά με ένοιαζαν. Ωστόσο, όσο περισσότερη ώρα περνάς σε έναν κόσμο όπως της Formula 1, όλο και περισσότερο περιθωριοποιήσε. Ειδικά σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από κλίκες. Συχνά ένιωθα πως ήμουν εντελώς μόνος στα paddock”.
“Δεν πέρασε ούτε ένα λεπτό χωρίς να σκεφτώ την οικογένεια και τους φίλους μου πίσω στο σπίτι και πόσο μου έλειπαν και τους χρειαζόμουν. Στη F1 ήμουν ένα φάντασμα. Στην πραγματικότητα, σχεδόν έγινα”.
Οι επιχειρήσεις και τα γνωστά αθλήματα έχουν αρχίσει να ξυπνούν όσον αφορά την παροχή βοήθειας για τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων τους. Πλέον, κατανοούν πως το προσωπικό δεν μπορεί απλά να ανεχτεί την κατάσταση και να μην αντιδράσει σε όσα τους φέρνει αντιμέτωπους η F1.
Όμως, η δουλειά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί πάνω σε αυτό το κομμάτι, και το Movember γνωρίζει πως τα κορυφαία αθλήματα, ειδικά αυτά που περιλαμβάνουν πάνω από 20 ταξίδια στο εξωτερικό το χρόνο, θέτουν πίεση σε όσους εμπλέκονται, την οποία όσοι κάνουν μια συνηθισμένη ζωή δεν βιώνουν ποτέ.
Ο Dan Cooper, που είναι αντιπρόσωπος του Movember όσον αφορά τη Formula 1, σχολίασε: “Παραδοσιακά, οι άντρες θεωρούνται δυνατοί και δεν δείχνουν σημάδια αδυναμίας. Τους λένε πως θα πρέπει να είναι στην κορυφή σε όποια βιομηχανία και να είναι και να κρατάνε τα αισθήματα για τον εαυτό τους. Αυτή η αντίληψη εντείνεται στον κόσμο των αθλημάτων”.
“Η F1 είναι ένα ομαδικό άθλημα και υπάρχουν πολλοί που βρίσκονται υπό πίεση και θυσιάζουν πολλά από τη δική τους οπτική γωνία. Ναι, είναι σε μια δουλειά που πιθανώς ονειρεύονταν να κάνουν, όμως μερικές από τις πιέσεις μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο”.
Το κίνημα Movember βλέπει τις σχέσεις του με τη F1 ως μια διττή κατάσταση: προσφέρει βοήθεια σε όσους βρίσκονται στο περιθώριο, αλλά επίσης χρησιμοποιεί την προώθηση του αθλήματος για να αυξήσει την ενημέρωση σχετικά με τέτοια θέματα σε παγκόσμια κλίμακα.
Το κίνημα διαμόρφωσε κουρεία στα paddock και στο Paddock Club (στην τελική, που καλύτερα για τους άντρες ώστε να συζητήσουν τα προβλήματά τους). Είχε επίσης τη βοήθεια από ομάδες και οδηγούς στις φιλανθρωπικές προσπάθειές του. Τον Νοέμβριο, το pitlane είναι συχνά γεμάτο από μεγάλα μουστάκια.
Στόχος του Movember είναι αυτοί που νιώθουν πίεση να μιλήσουν και επίσης να δουν πως τα πάνω οι φίλοι και συνεργάτες τους.
“Το Movember έχει να κάνει με το να μιλήσουμε στους άντρες σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν, και να προσπαθήσουμε να πάμε εκεί που βρίσκονται”, πρόσθεσε ο Cooper. “Και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε αυθεντικοί στο brand μας και σε όσα κάνουμε. Γνωρίζουμε πως οι άντρες δεν πρόκειται να ζητήσουν εύκολα πληροφορίες για πράγματα”.
“Ξέρουμε πως αυτό δεν δουλεύει γιατί οι άντρες πεθαίνουν κατά μέσο όρο έξι χρόνια νωρίτερα από ότι θα έπρεπε για πολλούς λόγους που μπορούν να προληφθούν. Γνωρίζουμε πως εάν οι άντρες μπορούν να μιλήσουν και να ανοιχτούν και να έχουν πραγματικές συζητήσεις σε ένα άνετο περιβάλλον με κόσμο, είτε στο δίκτυό τους, είτε με ανθρώπους που εμπιστεύονται, τότε μπορούμε πραγματικά να τους βοηθήσουμε να αλλάξουν, να σώσουν τις ζωές τους και να αλλάξουν αυτές οι στατιστικές”.
Οι ομάδες ξεκάθαρα γίνονται όλο και πιο ενήμερες σχετικά με το τί χρειάζεται να γίνει ώστε να βοηθήσουν και να προστατεύσουν το προσωπικό τους. Ο team manager της Haas, Peter Crolla, δήλωσε πως είναι αισιόδοξος πως η νέα γενιά προσωπικού που έρχεται στη Formula 1 θα είναι πιο ανοιχτή για βοήθεια και δεν θα μαζεύει ψυχολογική πίεση.
“Είναι δύσκολο, και ανεξάρτητα από το ποια δουλειά κάνεις σε μια ομάδα, το να είσαι μακριά από φίλους, οικογένεια, σπίτι, αλλά και οι κόντρες που συνοδεύουν μια τέτοια κατάσταση, δεν είναι κάτι εύκολο”, εξήγησε ο Crolla. “Πιστεύω πως, ανεξάρτητα από το πόσο μια ομάδα σε φροντίζει, εξακολουθεί να είναι σκληρό αυτό που περνάς, το να διάγεις μια νέα ζωή”.
“Πιστεύω όμως πως ως γενιά αρχίζουμε σιγά σιγά να καταλαβαίνουμε πως μπορούμε να μιλήσουμε σχετικά με πράγματα και υπάρχουν δίκτυα υποστήριξης. Είτε πρόκειται για τον εργοδότη σου, τους φίλους και τους συνεργάτες”.
“Μια βιομηχανία που κυριαρχείται από τους άντρες και τον ανδρισμό αρχίζει να κάνει ενδοσκόπηση λίγο παραπάνω και να συνειδητοποιεί πως δεν χρειάζεται να είσαι σκληρός τύπος στο 100% του χρόνου, επειδή εάν το κάνεις, γρήγορα αυτό θα σε αναλώσει”.
“Είναι κάτι που πιθανώς η προηγούμενη γενιά από εμάς ποτέ δεν έπρεπε να το εξερευνήσει. Και πιθανώς αντιστέκονταν πολύ σε αυτό. Πιστεύω όμως, πως σήμερα, η πλειοψηφία, όταν θεωρούν πως έχουν ανάγκη, ξέρουν το που, το πότε και το σε ποιον να στραφούν”.
Οι ομάδες και οι οργανώσεις όπως το Movember είναι ενήμεροι και η ακρόαση είναι ένα καλοδεχούμενο βήμα για όλους στη F1 που αντιμετωπίζουν προκλήσεις, πιέσεις και δυσκολίες που δεν γνωρίζουν όλοι.
Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!