Οι συμμετέχοντες στη Formula 1 και γενικά όλοι όσοι σχετίζονται με θεσμούς που τελούν υπό την αιγίδα της FIA θα πρέπει πλέον να ζητούν ειδική άδεια προκειμένου να κάνουν προσωπικές δηλώσεις πολιτικής φύσεως κατά τη διάρκεια των επίσημων διοργανώσεων.
Για τη Formula 1 ειδικά, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η προβολή προβλημάτων που απασχολούν τους οδηγούς, κυρίως δια χειρός Lewis Hamilton και Sebastian Vettel.
Ο Hamilton δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο σε θέματα ρατσισμού και διαφορετικότητας, εντός του paddock αλλά και εκτός μέσω του Mission 44 και του The Hamilton Commission, ενώ ο Vettel, που αποσύρθηκε από τη Formula 1 πριν λίγες εβδομάδες, επικεντρωνόταν σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα με συχνές κινήσεις και δηλώσεις επ’αυτών στα πλαίσια των Grand Prix.
Ο Γερμανός μάλιστα βρέθηκε κατά καιρούς αντιμέτωπος και με τις τοπικές αρχές, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις αντιδράσεις για το κράνος του στον Καναδά, που τελικά δε χρησιμοποίησε στο φετινό αγώνα και που αναφερόταν στο «κλιματικό έγκλημα του Καναδά» μαζί με την επίκληση «σταματήστε να εξορύσσετε πισσώδη άμμο» (Canada’s climate crime, stop mining tar sands) και τις δηλώσεις του κατά της υπερπτήσης αεροπλάνων στη Monza για τον εορτασμό του αγώνα, καθώς εκδηλώσεις αυτής της μορφής έχουν γενικά σταματήσει από τη Formula 1 ως μέρος της στροφής του αθλήματος προς ένα πιο πράσινο μέλλον.
Σχετικές κινήσεις για τη μείωση τέτοιων δηλώσεων έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν από την FIA, που είχε απαγορεύσει μπλουζάκια αυτής της φύσεως στις απονομές ύστερα από το «Arrest the cops who killed Breonna Taylor» που είχε φορέσει ο Hamilton τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Grand Prix της Τοσκάνης. Ωστόσο τώρα, το διοικητικό σώμα πάει ένα βήμα παραπέρα και προσθέτει μια γενική απαγόρευση στο Διεθνή Αθλητικό Κώδικα.
Η προσθήκη αυτή απαγορεύει «πολιτικές, θρησκευτικές και προσωπικές δηλώσεις ή σχόλια που είναι σε σημαντικό βαθμό αντίθετα με τη γενική αρχή της ουδετερότητας που προωθείται από την FIA βάσει των Θέσεών της, εκτός αν έχει προεγκριθεί γραπτώς από την FIA για Διεθνείς Διαγωνισμούς ή από το αρμόδιο Συμβούλιο για Εθνικούς Διαγωνισμούς που υπάγεται σε αυτήν.»
Στον Κώδικα περιλαμβάνεται περαιτέρω προειδοποίηση ότι «αποτυχία συμμόρφωσης με τις οδηγίες της FIA όσον αφορά το διορισμό και τη συμμετοχή ατόμων κατά τη διάρκεια επίσημων τελετών σε οποιονδήποτε Διαγωνισμό που αποτελεί μέρος FIA Πρωταθλήματος» θα θεωρηθεί παραβίαση του νέου κανονισμού.
Οπωσδήποτε αμφιλεγόμενη κίνηση, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ακόμα και παράνομη και οπωσδήποτε εναντίον της ελευθερίας του λόγου, που έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχες απαγορεύσεις άλλων ομοσπονδιών (βλέπε FIFA) εν μέσω κατηγοριών για sportswashing.
Να σημειωθεί ότι η διακήρυξη της FIA ότι «θα προωθεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και θα αποφεύγει διακρίσεις βάσει φυλής, χρώματος δέρματος, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, φιλοσοφικών ή πολιτικών απόψεων, οικογενειακής κατάστασης ή αναπηρίας για τις δραστηριότητές της» παραμένει ως είχε.
Πηγή: motorsport.com
Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!