Η FIA ακύρωσε την ποινή που είχε λάβει ο Carlos Sainz για τη σύγκρουση με τον Liam Lawson στο Zandvoort.
Ο Sainz είχε τιμωρηθεί με 10 δευτερόλεπτα και δύο βαθμούς ποινής αφότου η προσπάθειά του να προσπεράσει από την εξωτερική στη στροφή 1 κατέληξε σε επαφή και ζημιές που άφησαν εκτός βαθμών αμφότερους τους οδηγούς. Η απόφαση είχε δικαιολογηθεί τότε με το τυπικό «δικαίωμα στη στροφή» που θεωρητικά είχε ο Lawson, ο οποίος βρισκόταν μπροστά στο άπεξ.
Τα συμβάντα προκάλεσαν αρκετό εκνευρισμό εντός και εκτός της Williams, καθώς ο Lawson είχε ανοίξει τη γραμμή του καθώς έπαιρνε τη στροφή και η ομάδα έκανε έφεση επί της απόφασης, ζητώντας επανεξέτασή της (right of review). Τα όποια νέα δεδομένα παρουσιάστηκαν μετέπεισαν τους υπευθύνους, οι οποίοι ακύρωσαν την ποινή.
«Οι Αγωνοδίκες συμφωνούν με το χαρακτηρισμό της σύγκρουσης ως αγωνιστικό συμβάν από τη Williams. Οι Αγωνοδίκες δέχονται ότι η σύγκρουση προκλήθηκε από στιγμιαία απώλεια ελέγχου του Μονοθεσίου 30. Ωστόσο, βάσει της κρίσης των Αγωνοδικών, κανένας οδηγός δεν ήταν αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο υπαίτιος της σύγκρουσης,» ανέφερε η ανακοίνωση που εξεδόθη από τη FIA.
«Το Μονοθέσιο 55 συνεισέφερε στο συμβάν παίρνοντας το ρίσκο να οδηγήσει κοντά και στην εξωτερική του Μονοθεσίου 30, όταν το Μονοθέσιο 55 δεν είχε δικαίωμα χώρου εκεί και υπήρχε η πραγματική πιθανότητα ότι, αν η σύγκρουση δεν είχε προκύψει όταν προέκυψε, το Μονοθέσιο 55 θα είχε ξεμείνει από πίστα στην έξοδο της στροφής ή/και θα είχε προκύψει σύγκρουση στην έξοδο για την οποία ο Οδηγός του Μονοθεσίου 55 θα ήταν πιθανότατα κατά κύριο λόγο ή αποκλειστικά υπαίτιος.»
Καθώς η ποινή των 10 δευτερολέπτων εκτίθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν μπορεί βάσει των κανονισμών να αναιρεθεί και έτσι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην τελική κατάταξη. Ωστόσο, οι δύο βαθμοί ποινής αφαιρέθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί θεωρούσαν αμφίβολη τη δυνατότητα επανεξέτασης καθώς αυτό απαιτεί την παρουσίαση νέων δεδομένων που δεν ήταν διαθέσιμα όταν ελήφθη η πρώτη απόφαση, κάτι που εδώ έδειχνε απίθανο καθώς τα τεκταινόμενα ήταν ήδη εμφανέστατα από τις κάμερες των Sainz, Lawson και Alex Albon. Ως εκ τούτου, η επιτυχία της Williams εδώ έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και ενδεχομένως να βοηθήσει στο να τεθεί προηγούμενο και οι επανεξετάσεις αμφιλεγόμενων ποινών στο μέλλον να γίνονται πιο εύκολα δεκτές.
«Είμαστε ευγνώμονες στους αγωνοδίκες για την επανεξέταση της ποινής του Carlos στο Zandvoort και είμαστε ευχαριστημένοι που τώρα αποφάσισαν ότι δεν έφταιγε και ότι ήταν ένα αγωνιστικό συμβάν. Αν και είναι εκνευριστικό που ο αγώνας μας υπονομεύτηκε από την αρχική απόφαση, τα λάθη είναι μέρος των αγώνων και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εποικοδομητικά με τη FIA για να βελτιώσουμε τις διαδικασίες των αγωνοδικών και εξέταση των αγωνιστικών κανονισμών στο μέλλον,» απεφάνθη η ομάδα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!